Няколко съвета за успех на интервюто за работа

Още по темата

офисТърсите в Google съвети за интервю и в крайна сметка давате същите отговори като всички останали? Ако искате да се отличавате от тълпата, вижте тези 13 съвета от HR експерта Адрианес Пинантоан:
1. Осъзнайте слабостите си
“Какви са вашите слабостите?” е един от най-често задаваните въпроси на интервю за работа, но въпреки това малцина отговарят на него искрено. Хората по-често се опитват да го заобиколят или да го оформят като нещо положително. Всички обаче осъзнаваме, че тази тактика е просто фасада. По-добър начин да подходите към този въпрос е да осъзнаете слабостите си, които нямат нищо общо с работата, за която кандидатствате, и да кажете на човека, който води интервюто какво правите в тази насока. Например, няма значениe, ако не се справяте добре с математиката, ако кандидатствате за графичен дизайнер. Или ако нямате добри презентационни умения при положение, че работата ви не го изисква.
2. Усмихвайте се
Да се усмихва човек е толкова просто, но въпреки това не много хора наистина го правят. По принцип човек е нервен по време на интервюто или пък целенасочено се опитва да изглежда професионално. Това, което повечето хора не знаят, е че една усмивка може да намали напрежението в стаята и да ви отдели от останалите част от тълпата. Усмивката показва, че сте приятелски настроен и забавен — точно този тип човек, с който хората искат да работят.
3. Подгответе се за въпроси, за които другите не са готови
От време на време човек получава доста странни въпроси по време на интервю. Особено когато искате да получите висока позиция в иновативна компания. Има причина да се задават такива въпроси, за да изпробват мисловния ви процес и способността ви да мислите на момента.
4. Запазвайте спокойствие, когато нещата тръгнат в грешната посока
Понякога, без значение колко подготвени сте, нещата просто се объркват. Дори има интервюиращи, които нарочно внасят смут по време на интервюто, за да видят как ще реагират кандидатите за работа. Така че запазвайте спокойствие, когато нещата тръгнат в грешната посока. Помнете, че една спънка, вероятно няма да ви струва потенциалната работа, ако се справите добре с всичко останало.
5. Опознайте интервюиращия преди интервюто
Кой е този човек, който ще ви задава въпроси? Ако знаете нещо за него/нея, това би било от полза. Всеки човек и всяко интервю са уникални, но може да имате едно и също хоби или да сте учили на едно и също място.
6. Наблягайте на това, че можете да паснете на културата във фирмата
Няма съмнение, че квалифицираността е от значение. Тя обаче е двустранен фактор – или сте квалифицирани или не сте. Когато човек е по-квалифициран не е задължително това да е в негова полза. В някои случаи мениджърите човешки ресурси наричат това “прекалено квалифициран.” По-важното нещо е, след като отговаряте на изискванията за работата, дали можете да паснете на културата на компанията. Това означава дали вярванията и ценностите ви съвпадат с тези в компанията? Всички знаем колко важна е екипната работа в днешно време, така че един кретен наистина би могъл да струва скъпо на компанията.
7. Говорете ентусиазирано
Речникът, който използвате говори много за това какъв човек сте. Например използвайте “Моята работа” вместо “Моята кариера” или “Моята мисия.” Всичките тези неща имат едно и също значение, но показват различи нива на ентусиазъм. Как гледате на нещата, които трябва да се разрешават? Като на “проблеми” или като на “предизвикателства”? Мениджърите човешки ресурси улавят тези несъзнателни сигнали.
8. Завършвайте интервюто силно
Проучвания показват, че ако човек получи поредица от произволни числа, които трябва да запомни, вероятно ще запомни първите няколко и последните няколко. От съществено значение е да завършвате интервюто силно. Можете да познаете, че едно интервю е към своя край, когато ви попитат имате ли други въпроси. Точно тогава трябва да дадете най-доброто, на което сте способни. Запазете си такъв въпрос, придружен с история. Например, дали компанията подкрепя гъвкавото работно време: “Какво мислите за това служителите да работят от вкъщи?”… “Просто преди няколко месеца синът ми се разболя и до него трябваше да има някой. Не исках да отсъствам от работа, защото тогава беше пиков сезон. Предишната ми компания не позволяваше подобни отсъствия и трябваше да си взема отпуск. Стана ми неприятно, защото моите колеги колегите ми не можеха да се справят с поръчките и трябваше да работят извънредно.
9. Благодарете на интервюиращия и демонстрирайте ентусиазъм
Смятате, че да благодарите на интервюиращия и да демонстрирате желание да работите в компанията е нещо нормално, но не е така. Когато благодарите на интервюиращия не казвайте просто“Благодаря“. Вместо тоява, довършете мисълта. Благодаря ви за… това, че отделихте време от натоварения си график, за да се срещнете с мен. Знам, че сте заети с…  това, че не се смяхте на нелепите цели в кариерата, за които ви казах. Бяхте най-приятният интервюиращ. (ако това е вярно.) Да имате причина, за да кажете нещо го прави по-правдоподобно.
10. Осъществявайте последващ контакт
След като си тръгнете от интервюто изпратете благодарствено писмо по имейл в рамките на час. След това осъществявайте последващ контакт в рамките на три дни, на седмица и систематично, докато не получите твърдо да или не. Не се отказвайте по никакъв начин! Има много причини един интервюиращ да не ви потърси отново, освен факта, че сте се провалили на интервюто. Това може да е тест за настойчивост, може да е зает/а или (това се случва е по-често отколкото си мислите ) може просто да протака. Ако не сте осъществили последващ контакт и шефът на интервюиращия най-накрая го помоли да вземе решение и да наеме човек, вашият имейл вече ще е затрупан и е много вероятно избраният да е сред последните няколко кандидати, които са били на интервю след вас.
11. Поддържайте връзка и добавяйте допълнителна стойност
Разбира се, няма нужда да бъдете груби, когато осъществявате последващ контакт. Всяка комуникация между вас и интервюиращия трябва да добавя допълнителна стойност. Един от най-ефикасните начини за това е като слагате линкове на статии от мрежата, който ги интересуват. Знаете ли колко много заетите хора го оценяват когато някои им помага с търсенето в мрежата? Те искат да знаят за всичко ново, което се случва, но просто нямат времето за това.
12. Научете се да преговаряте
Има нещо, което всички постигащи високи резултати правят – те преговарят когато получат оферта. Защо не, когато човек винаги има друга алтернатива, нали? Дори и обаче ако това е единствената ви оферта, преговаряйте! Ако го правите това е индикация, че вие също постигате високи резултати. Няма нужда да лъжете, че имате други опции. Самият факт, че искате да преговарят предизвика подсъзнателно предположение, че сте търсени. И помнете, преговорите не трябва да бъдат вражески.
13. Затворете кръга
На последно място, но не по значение, благодарете на хората, които са ви запознали. Благодарете на интервюиращия и на всички преди него, ако в крайна сметка изберете друго предложение. Поканете го на кафе, ако можете да си го позволите. Един обикновен жест на благодарност, може да увеличи значително броят на хората, които биха искали да ви помогнат в бъдеще. Това показва вашата признателност и ги насърчава да ви помагат в бъдеще.
Етикети:, , ,

Остави коментар