Ако останете без работа

Още по темата

работаСъстоянието е повече от стресиращо.Така е във всички географски ширини, не само у нас. Общи са белезите на несигурност и задаване на въпроса: сега накъде?  Експертите от списание „Форбс“ предлагат 7 съвета за справяне със ситуацията.

Не позволявайте трудовият ви статус да ви определя

Скорошно проучване на водещия американски психолог Марти Селиджман е показало, че най-определящият фактор за успеха или неуспеха на един човек след загуба на работата му е заложен в това как възприема тази загуба. Ефективно успяват да продължат напред тези, които, най-просто казано, не го приемат лично.

Ако фирмата ви реши да се раздели с вас, това може да е по много причини, включително финансов дестабилитет, преструктуриране на работните сили и редица външни причини, които в никакъв случай не сочат непременно вашата некомпетентност. А дори и ръководството да има конкретни препоръки към работата ви, вашата първостепенна задача е на базата им да си съставите конструктивен план за бъдещото ви професионално развитие.

Помнете само, че бившата ви позиция, статусът ви на напуснал или освободен, дори сферата на дейност, в която сте били ангажирани – нищо от това не е основното, което ви определя като личност. Трудовият ви статус е само част от индивидуалния ви професионален опит.

Разширете обхвата на професионалните си умения

Да разполагате с много излишно време – в този момент едва ли това ви се струва като желано удобство, след като сте загубили постоянната си заетост. Нищо обаче не ви пречи да се възползвате от него.

Паузата, която, искаме или не, имаме възможност да направим между две големи начинания, е времето, в което трябва да се усъвършенстваме откъм знания и умения. Преразгледайте професионалната си автобиография. Усвоете нещо, което ще я отличи от останалите сред купа хартии на бюрото на бъдещия ви работодател; бъдете оразличим и атрактивен кандидат.

За това ще ви помогне всякакъв вид кратък курс, семинар или книга – опит, който в средите е познат като неформално образование и може би предстои да бъде официално признаван.

Не позволявайте гордостта да ви пречи

Загубата на работа винаги до някаква степен повлиява на гордостта ни и ние вземаме за себе си отговорното решение всячески да я опазим занапред. Колкото и да сме афектирани, трябва да държим нараненото си его в здравословни граници, и, по-важното, далеч от решенията за търсене на нов работодател.

Да преглътнем гордостта си понякога означава да приемем предложение, което преди сме подминавали. Понякога точно това е необходимо, за да се отворят нови врати пред нас. Още едно потвърждение, че позицията ни в последната компания не е основното, което ни самоопределя – независимо твърде ниска или твърде висока е тя.

Не правете компромиси с желанията си

Въпреки че трябва да бъдем отворени към възможности, които преди сме намирали за непривлекателни, съществува и обратният риск. А именно, да се отклоним прекалено от истинските си желания за това с какво искаме да се занимаваме.

Освен за придобиването на нови умения, използвайте новото си свободно време, за да очертаете ясно целите си оттук нататък. Фокусирайте се изцяло върху това, което вие искате да правите. Месечните ви разходи и разпределението на бюджета са нещо, с което трябва да се съобразява в търсенето на работа, но не и фактор, на който трябва напълно да го подчини. Не правете компромиси със себе си и приемете освобождаването от длъжност като възможност най-после да откриете нещо, което е точно за вас.

Не губете ритъм

Това, че нямате работа, не означава, че имате право да се излежавате до обедните часове на деня. Резултатите от друго американско изследване са доказали, че онова, което държи ума буден, е физическата активност. Стремете се винаги да бъдете заети с нещо.

Не се отпускайте, дори ако нещата така и не потръгват – нещо повече, физическите дейности са идеален начин за освобождаване от напрежението.

Загърбете вината

Може да смятате, че сте допуснали много грешки, които да ви доведат до положението, в което се намирате. Може и наистина да е така. Но непрекъснатото самообвиняване, особено ако замества реалните действия по въпроса, вреди, вместо да помага.

Не позволявайте и на останалите да ви съдят извън рамките на конструктивната критика. Онова, от което наистина имате нужда, е да преосмислите ситуацията и да си извадите съответните поуки.

Подберете внимателно емоционалното си обкръжение

В трудни моменти (а този със сигурност е такъв за вас) човек в най-голяма степен се влияе от емоциите, които го съпътстват. Заобградете се, ако не с позитивни хора, то поне с искрени и добронамерени и не забравяйте, че винаги можете да разчитате на семейството и приятелите си.

Колкото и клиширано да звучи, избягвайте контактите с така наречените „енергийни вампири“ – онези индивиди, които не спират да се оплакват и, докато се разтоварват емоционално, натоварват околните.

Остави коментар