За ползите от спорта на открито

Още по темата

спортНе всеки има възможност да спортува сред природата, но според специалистите тичането на открито – в парка, по алеите в града, е по-добър вариант от тичането по пътеката във фитнес салона. Ето някои от плюсовете на спорта на открито/

1. Тренировката минава неусетно

Хората, които срещате по улиците или в парка и красивата природа ви разсейват. Така не се концентрирате върху умората или резултатите ви. Тренировката минава неусетно и е твърде възможно, когато най-накрая се сетите да погледнете часовника, да осъзнаете, че сте спортували много повече време от обичайния ви лимит.

2.Топите повече калории

Много фактори допринасят за това. Всеки фитнес уред изисква едно и също равномерно движение, към което тялото привиква. Променящият се терен в парка или квартала, от друга страна, ви предизвиква да правите по-разнообразни и по-сложни движения. Температурните стойности също оказват влияние. Колкото по-топло е времето, толкова повече усилия полага тялото ви, за да се охлади.

3. По-евтино е

Месечният абонамент за фитнеса не е никак евтин. Домашните уреди също излизат доста солено, пък и опитът показва, че те често се превръщат в мебели. Тренировката навън струва само добра екипировка и несломимо желание.

4. По-щастливи сте

Чистият въздух ви зарежда с ревитализираща енергия и създава неописуемо чувство на еуфория у вас. Проучване показва, че 71% от хората, насладили се на разходка на открито, се чувстват по-малко стресирани, докато при 72% от тези, които се разхождат на закрито, нивата на стреса се увеличават.

5. По-хигиенично е

Фитнес залите са развъдник на много опасни бактерии, причиняващи инфекции. Една от най-опасните е MRSA (вид стафилококова инфекция). Засегнатите се оплакват от температура, обриви, кожни разранявания и болка в гърдите. Стриктното придържане към елементарните хигиенни правила може да ви предпази от тези рискове. Най-добрата алтернатива обаче е да избягвате задушните фитнес зали. Проучвания сочат, че въздухът в затворено помещение е 5 пъти по-замърсен от този навън. Освен това в парка ще ви обгърне свежия аромат на дървета и цветя, докато във фитнеса ще трябва да привикнете към този на околните здраво работещи посетители.

6. Подреждате мисълта си

Мозъчната ви дейност се подобрява значително, ако прекарвате време на открито. Това е средство да се справите със стреса и да подобрите концентрацията си. Учени припомнят също, че в продължение на около 300 000 поколения нашите предци са се занимавали предимно с лов и фермерство на открито. Едва след индустриализацията през 19-и век започваме да работим масово под покривите на фабрики, а по-късно – офиси. Природата е естествената ни среда, само дето сме позабравили този факт от около два века.

7. Сам сте си шеф

Няма нужда да се съобразявате с работното време на фитнеса или да променяте другите си задължения само за да избегнете пиковите часове в залата и досадното чакане пред уредите. Паркът няма работно време и почивни дни.

 

Етикети:, , ,

Остави коментар