Преди да се топнете във водата

Още по темата

мореЛято е и ако наблизо има вода – море, басейн или река, разбираемо е желанието да се топнете за разхлада. Преди това обаче трябва да знаете няколко неща:

Не го правете след продължителен престой на слънце или веднага след хранене

Може да получите нещо подобно на припадък. Водата предизвиква „шок“ поради рязкото спадане на кръвното налягане. Същото става и при пълен стомах.  В първия случай  не забравяйте да напръскате с вода ръцете, гърдите и лицето си. А във втория – изчакайте 1 час след хранене, преди да поплувате.

Няма опасност от бактерии в морето

Солената вода действа дезинфекциращо. Ако обаче на местата за къпане се събират много хора, както и по брега, там, където се оттича вода от душове, чешми – опасност за инфекции по кожата съществува. Подобни възпаления може да се „прилепят“ и в басейни, в които водата не е хлорирана. Необходимо е да се предпазват малките ранички и драскотини от замърсяване, като се залепят с анкерпласт. При открити рани къпането е забранено.

Басейнът може ли предизвика влагалищно възпаление?

В басейна хлорът във водата намалява защитните сили на лигавицата и може да се получи вагинално гъбично възпаление, последвано от неприятно течение. Прилагат се специални препарати след съвет с лекар.

Какво се прави, ако погълнем вода при при плуване? 

Само силно замърсената и нехлорирана вода може да е причина за заразяване с бактерии, които предизвикват усложнения в стомашночревния тракт.

Може ли да се ходи без сандали около басейна? 

Там, където е влажно и топло (плочките около плувния басейн, пътеките около него), се развъждат гъбички, които заразяват кожата на краката предимно между пръстите. Необходимо е да се носят сандали, чехли. Ако кожата е възпалена, се използват препарати за лечение, които се предлагат в аптеките без рецепта.

Как се разбира дали човек е получил слънчев удар? 

При първите симптоми – треска, силно зачервено лице, главоболие, е необходимо по най-бързия начин да се преместите на сянка! Поставят се компреси със студена вода. При гадене или неяснота в зрението потърсете незабавно лекар!

Как се действа след ужилване от  медуза?

За да се намалят или се предотвратят сърбежът и паренето, кожата веднага се натрива с пясък, а след това със спирт. Ако последват температура, повръщане или гърчове на мускулите, веднага потърсете лекар!

Етикети:, , ,
  • Категории:

Остави коментар