Водата ни прави по-умни

Още по темата

водаЖаждата ограничава мозъчните ресурси и не позволява да се справим по-бързо и по-добре с решаването на трудни задачи.  Това се твърди в статия, публикувана в сп. Neuroscience, въз основа на изследвания на група учени от университета на Източен Лондон.  Те разделили 34-ма студенти на две групи, във всяка от които влизали и мъже, и жени. Доброволците от двете групи не били яли и пили нищо от предната вечер. Преди началото на теста участниците в експеримента хапнали за закуска зърнено блокче, но първата група не употребила никакви течности, а хората от втората пийнали по чаша вода.

След закуската студентите решавали несложни тестови задачи, а ръководителите на експеримента фиксирали времето, което било необходимо на доброволците за търсенето на верните отговори. Станало ясно, че студентите от втората група се справяли със задачата по-бързо, отколкото тези, които били измъчвани от жажда, и разликата във времето била 14%.

„Водата освобождава мозъчните ресурси, които вече не са заети с решаване на проблема за утоляването на жаждата – казва д-р Каролайн Едмъндс, ръководител на експеримента. – За възстановяване на нивото на течности в организма помагат също чай или кафе.“ Едмъндс отбелязва, че усещането за жажда по време на интензивна умствена работа може да се сравни с главоболието.

Учените успели да изяснят също, че силното потоотделяне не само намалява количеството влага в организма, но и потиска мозъчната дейност. Така половин час каране на колело или занимания със спорт в топла дреха свежда нивото на когнитивните способности към показатели, характерни за стареещия мозък.

Но утоляването на жаждата бързо възстановява първоначалното състояние на мозъка.

Етикети:, , ,
  • Категории:

Остави коментар