Безсънието при пълнолуние не е внушение

Още по темата

ПълнолуниеПриказките, че сме изкарали безсънна нощ заради пълнолуние, не са празни думи. оказва се, че това е  отглас от пещерното минало на прадедите ни, твърдят швейцарски изследователи. По пълнолуние ние спим по-малко часове от обикновено заради биологически цикъл, останал ни в наследство от нашите първобитни предци, обясняват пред изданието швейцарските учени от университета в Базел.

„Фазите на луната влияят на съня на хората, дори и когато те не я виждат. Нашата работа е първото научно доказателство в подкрепа на това, че лунният цикъл може да управлява съня ни”, се казва в доклад на изследователите, публикуван в сп. Current Biology.

Те наблюдавали измененията на мозъчната активност по време на сън при десетки доброволци, прекарали няколко дни в изолирана лаборатория, в която нямало нито прозорци, нито часовници. Участниците в експеримента вършели най-обичайните си занимания през цялото време, а учените само събирали периодично кръвни проби от тях, за да следят за промени в хормоналния баланс. Когато доброволците си лягали да спят, експертите оценявали дълбочината на съня и наблюдавали мозъчната активност.

Така регистрирали масови изменения в качеството на съня по време на пълнолуние. Тогава доброволците спали 20 минути по-малко от обичайния си режим, а за самото заспиване им били нужни средно по пет минути повече от обикновено. Освен това било установено, че активността на мозъчната дейност се понижавала с 30%.

Подобно поведение си има своето логично обяснение, казват учените. „В древността, по пълнолуние нашите предци са спели по-малко, защото светлината на Луната ги е правела беззащитна плячка за хищници”, коментира д-р Силвия Фрай от изследователския екип. С други думи – безсънието на съвременния човек при пълнолуние е озвук от древна защитна функция.

Етикети:, , ,

Остави коментар