Палатката гони безсънието

Още по темата

сънАко страдате от безсъние, отидете няколко дни на палатка. Там ще си върнете отличния сън.  Излагането на природна светлина на зазоряване и на здрачаване помага за синхронизирането на вътрешния ни биологичен часовник и така ни позволява да заспим и след това а се събудим свежи, показва американско изследване.

„Совите“, които имат трудности със заспиването, извличат най-голяма полза от къмпингуването. След седмичен цикъл от природна светлина-тъмнина те заспиват по-лесно и се чувстват много по-будни, когато станат, отбелязват учените.

„Чрез увеличаването на излагането на слънчева светлина и намаляването на излагането на електрическо осветление през нощта можем да върнем вътрешния ни часовник и да спим както преди, а това улеснява събуждането и бдителността сутринта“, заяви ръководителят на изследването Кенет Райт от университета в Колорадо.

„Забележително е, че когато сме изложени на природна слънчева светлина, биологичният ни часовник се синхронизира идеално за по-малко от седмица в слънчевите дни“, допълва той. Електрическото осветление, което навлезе в живота на хората през 30-те години на миналия век, и устройства като телевизори и iPad-и се отразиха на биологичния ни часовник, който казва на тялото ни кога да се подготви за сън и кога да е готов за събуждане.

 

Етикети:, , ,

Остави коментар