Добрите бизнесмени са бивши лоши момчета

Още по темата

мъжЛошите момчета не само допадан на момичетата, но имат и страхотно бъдеще. Оказва се, че от тях стават най-добрите бизнесмени, твърди ново проучване на Националното бюро за икономически изследвания на САЩ, цитирано от британския в. „Дейли Мейл“. Тийнейджъри, които са вземали наркотици или са били замесени в други незаконни дейности, но са постигали високи резултати в тестовете за интелигентност, могат да се превърнат в милионери, натрупали състоянието си със собствени сили.

Историята е пълна с примери за успешни предприемачи с „пъстро“ минало, способни да вземат рискови решения, като Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, които навремето са отпаднали от Университета в Харвард, за да се отдадат на рискови начинания. Голяма част от успеха на този тип бизнесмени се дължи на техния „бекграунд“ и специфични бунтарски черти на характера.

Изследването под ръководството на Рос Ливайн от Университета в Бъркли и Йона Рубинстейн от Лондонското училище по икономика се базира на наблюдение на 12 686 души, родени между 1957 и 1964 година и разделя предприемачите на две групи: такива, които ръководят свои собствени компании, и други, които са наети като мениджъри.

Оказва се, че те имат доста различни характеристики. Тези, които сами са си началници, почасово печелят средно с 48% повече от онези, които са на заплата. В повечето случаи първите са по-високо образовани и обикновено произхождат от заможни семейства с двама родители.

Резултатите от изследването също така свидетелстват, че онези, които в юношеството са вземали леки наркотици или са имали други забежки извън закона, по-късно се оформят като лидери, действат по-агресивно и на ръба на общоприетото. Това им позволява да вземат импулсивно рискови решения, да бъдат по-гъвкави и да улавят повече възможности дори в състояние на висок стрес, което често пък води до добри резултати в бизнеса.

Остави коментар