Какво да изберем – черната или бялата захар?

Още по темата

захарПо-здравословна ли е кафявата захар, след като е по-скъпа? Истината е, че хранителните им стойности се различават пренебрежително малко. Бялата захар е 99,9% чиста захароза, докато кафявата е 97% захароза, 2% вода и 1% други съединения. Чаена лъжичка бяла захар съдържа 16 килокалории, докато същото количество кафява захар съдържа 17 килокалории.
Меласата в кафявата захар съдържа някои минерали като калций, калий, магнезий и желязо, но са в твърде малки концентрации, за да бъдат използвани от тялото.
Крайният избор между двата продукта не трябва да се базира толкова на единия процент минерално съдържание на кафявата захар или едната килокалория по-малко на бялата – тези стойности са незначителни за човешкото здраве. Някои хора предпочитат кафявата захар заради по-богатия вкус и цвета, която тя носи на печивата, други са почитатели на чистия вкус на бялата захар.
Независимо коя от двете предпочитате,  важно е да не се прекалява с нито една от тях. Препоръчителните количества са 20-25 грама захар на ден за мъже и 13-18 грама на ден за жени. Всяка свръхкосумация на кой да е вид захар в сурова форма или в подсладени храни и напитки води до затлъстяване, диабет, хипертония и други здравословни проблеми.

Етикети:, , ,
  • Категории:

Остави коментар