Лилавото за дома

Още по темата

лилав домКазват, че лилавото е цвят на разврата и разкоша. Това е, защото в миналото лилавият цвят е бил цветът на богатите, на благородниците и кралските особи. Обяснението е, че преди години хората не срещали толкова често лилавото в природата, колкото днес сме свикнали да го виждаме, затова го смятали за рядка и ценна находка.

Лилавото предлага доста възможности за комбинация с други цветове. За по-модерна визия, съчетайте го с черно и бяло. С жълто, индигово и цикламено постигате ефекта на испанските хасиенди. Лилавият цвят може да използвате и в комбинация с бяло, бежово, кафяво, с различни пастелни багри. Важно е обаче да вземете предвид нюанса на лилавото и естествената светлина, която влиза в стаята. По-тъмните помещения в съчетание с патладжанено лилаво подсилват драматичното усещане, докато светлолилавото в комбинация с бяло или пастел създават романтични нотки.

Декор на дом в лилаво

У дома лилавото се използва главно за декор на хол, детска стая или спалня, доста по-рядко за кухнята или банята. Препоръчва се също за работния кът, защото се смята, че успокоява нервите, гони стреса и подобрява концентрацията.

Лилавият цвят е сред любимите багри на малките госпожици, затова често присъства като водещ в декора на детската стая. Освен че създава настроение, психолозите твърдят, че лилавото развива въображението при по-малките и ги прави по-игриви и усмихнати. Предпочитани са по-светлите тонове, които се съчетават с други пастелни цветове.

За хола е важно да установите какъв ефект искате да постигнете. Декор в светлолилаво остава приятно усещане, нотка на романтика и лежерност. Тъмните нюанси на лилавото пък са по-драматични, асоциират се с богатство, благородничество, по-тежки са и често се използват само като акцент.

Хубавото на лилавия цвят в декора на дома е, че може да се използва както за ретро класически стил (мебели в бароков стил, съчетани с плътни завеси и красиви дървени рамки по стените), така и модерно излъчване (стъклена маса, строги линии, минималистичен декор).

Етикети:, , ,
  • Категории:

Остави коментар