убийци

Убийци в храната – оцветители

Убийци в храната – оцветители

0

Производителите използват тези добавки, за да имат продуктите по-атрактивен вид, който потребителите да свързват с вкуса. Използват се в най-различни храни и напитки – цветни дъвки, сладки, бонбони, напитки, червено вино, сосове, желатинови продукти. В Европейския съюз и Австралия регулаторите […]

Убийци в храната – калиев бромат

Убийци в храната – калиев бромат

0

Калиевият бромат се използва рядко, но все още се влага в приготвянето на хлебни изделия и продукти от бяло брашно, използва се за набухвател. Някога добавката е влизала в състава на газираните безалкохолни напитки, но от 2000 г. повечето страни  се […]

Убийци в храната – олестра

Убийци в храната – олестра

0

Олестрата е фалшива мазнина без калории, което замества мазнините в някои видове чипс и снаксове. Преминава през храносмилателния тракт без да се усвоява, но потиска усвояването на хранителни вещества, които намаляват риска от сърдечни заболявания. Олестрата  се свързва с мастно-разтворимите […]

Убийци в храната – пропилгалат

Убийци в храната – пропилгалат

0

Пропилгалатът е подобен на бутилоксианизола антиоксидант, който се влага в същите продукти. Експертите препоръчват да се избягват храни, в чието производство се използва Е310. Пропилгалатът е забранен за употреба в бебешките храна, защото дразни храносмилателната система и кожата.

Убийци в храната – бутилоксианизол

Убийци в храната – бутилоксианизол

0

Бутилоксианизолът е антиоксидант, който се слага, за да предотврати окисляването на продуктите, гранясване на мазнините и маслата. Влага се при производството на различни продукти – от чипсове и растително масло, до дъвки. Бутилоксианизолът е нестабилен  и в организма може да […]

Убийци в храната – калиев ацесулфам

Убийци в храната – калиев ацесулфам

0

Калиевият ацесулфам е сравнително нов подсладител, който се прилага в газираните напитки от 1998 г. Добавя се в желатиновите десерти и дъвките. Добавката е сладка 200 пъти повече от бялата захар, наполовина от захарина, ¼ от сладостта на сукралозата и […]

Убийци в храната – аспартам

Убийци в храната – аспартам

0

Аспартамът се използва като подсладител и замества бялата захар в нискокалорични десерти, газирани и обикновени напитки, медикаменти. Представлява комбинация от фенилаланин (около 50%), аспергинова киселина (40%) и метанол (10%). Смятан е от много учени за химична отрова и за най-опасната […]