Възможно ли е да нахраните котка със сурово месо?

Ако искате вашият домашен любимец да живее възможно най-дълго и да остане активен и здрав, трябва да бъдете отговорни при избора на менюто му.

Здравето на човек до голяма степен зависи от диетата му. И следователно яденето на каквото и да е е най-краткият път към болестта и лошото здраве.

За нашите малки братя висококачествената и здравословна храна също е важна. И всеки грижовен собственик се опитва да избере най-доброто за своя домашен любимец.

Но може би не е нужно да преоткривате колелото и можете да храните домашния си хищник с обикновено сурово месо?

Не е подходящо за всеки

Възможно ли е да се даде на котките сурово месо? Този въпрос тревожи много собственици на домашни любимци. Не всяко сурово месо може да бъде изключително полезно за котка и нюансите на тялото на вашия домашен любимец може да са различни. Ето защо, преди да го добавите към диетата, е необходима консултация с ветеринарен лекар.

Котките са месоядни по природа и диетата им трябва да включва много протеини. Суровото месо съдържа много протеини. Освен това е богато на витамини, микроелементи и привлича домашните любимци с вкуса и аромата си.

Какви са рисковете?

Основната опасност от суровото месо е рискът от инфекция с хелминти. За да защитите домашния си любимец, трябва да замразите сурово месо при температура най-малко минус 18 градуса за 2-3 дни. Преди хранене месото трябва да се размразява в хладилника, не се препоръчва това да се прави при стайна температура.

Друга сериозна опасност от суровото месо е заразяването с различни бактерии. Месото трябва да се купува само от доверени места, преминали ветеринарен контрол.

Преди хранене трябва да се измие добре и може да се залее с вряла вода,но не го дръжте в нея, тъй като при излагане на високи температури хранителните вещества се унищожават.

Важно!

Когато храните вашия домашен любимец със сурово месо, трябва да спазвате няколко правила.

Изберете месо, което се усвоява добре от тялото на животното. Те включват пуешко, заешко, пилешко и агнешко.

По-добре е да избягвате тлъстите меса в диетата му, които могат да причинят наднормено тегло и различни заболявания, като панкреатит. Мазните меса включват свинско, патешко и гъше.

Когато давате сурово месо, е необходимо внимателно да го обработите и да премахнете всички тръбести, малки, остри кости,което може да увреди червата и да нарушат функционирането на стомашно-чревния тракт.

За разнообразие в храненето можете да включите странични продукти като черен дроб, сърце и бели дробове в диетата на вашата котка.  Те съдържат много различни незаменими аминокиселини и витамини, тауринът е особено важен за котките.

Месото с подправки не трябва да се включва в диетата на животното. Забранени са сол, черен пипер, подправки, както и подобрители на вкуса, консерванти и оцветители.

Read Previous

7 причини, поради които котката ви вече не ви харесва

Read Next

10 храни, които могат да съсипят здравето на вашия домашен любимец

Most Popular