Какво не трябва да се дава на кучета: списък на забранените храни

Човешката храна може да бъде опасна за кучетата. Ето кои продукти не са подходящи за четириноги.

Защо не можете да храните кучето си от масата?

Какви храни не трябва да се дават?

  • месо
  • Ферментирали млечни продукти
  • сладко
  • Растителни продукти
  • Домашна храна
  • Хранителни добавки
  • Напитки

Защо не можете да храните кучето си от масата?

Хората и кучетата имат различни храносмилателни функции и нуждите им от енергия, витамини и минерали са различни. Не само готвената храна от масата не е подходяща за домашни любимци, но и някои видове сурови храни, които не представляват опасност за хората.

Друга причина е, че кучетата имат строга храносмилателна система. Ако я нарушите или промените състава на диетата им, това може да причини хранителни разстройства. Следователно, ако домашен любимец яде с човека, здравето му е в опасност.

Как кучетата смилат храната?

Четириногите имат различни стомаси и черва от хората, така че не трябва да им предлагате човешка храна. В слюнката на вашия домашен любимец няма ензими, които разграждат парчетата. Домашният любимец бързо поглъща храна и тя влиза в стомаха по-рано, отколкото при хората. Стомашният сок на кучето съдържа ензими, които помагат за разграждането на храната. Те обработват различни продукти с различна скорост. Например протеинът от месните продукти се усвоява по-бързо, а протеинът от яйцата се усвоява по-бавно.

Храната, постъпваща в стомаха, предизвиква производството на храносмилателен сок с определено ниво на киселинност и ензими. След стомаха храната преминава в червата, където се абсорбира напълно. Храната преминава през храносмилателната система в рамките на 12-15 часа. Остатъците, които не са усвоени през този период, се изхвърлят от тялото.

Какви храни се усвояват добре?

Протеиновите храни се усвояват най-добре в храносмилателната система на кучето. Поради тази причина храната на вашия домашен любимец трябва да съдържа висококачествени протеини. Диетата трябва да съдържа и въглехидрати и мазнини за сила и енергия; фибри за подобряване на усвояването на хранителни вещества; минерални компоненти и витаминни комплекси за нормализиране на метаболизма, укрепване на сърцето и кръвоносните съдове, костната плътност и качеството на козината.

Какви храни не трябва да се дават на кучето?

Някои собственици вярват, че ако дадена храна е безвредна за тях, тя ще бъде безопасна за техния домашен любимец. Но е важно да се има предвид, че хората са всеядни по природа, а кучетата са месоядни и храносмилането работи по различен начин при хората и техните домашни любимци. Всъщност, човешката храна може да причини храносмилателни разстройства при животно, предотвратявайки усвояването на хранителните вещества, което води до заболяване.

Животните категорично не трябва да се хранят с храна от човешката маса. Важно е да се уверите, че вашият домашен любимец случайно не яде продукт, който е опасен за него. Нека да разгледаме по-отблизо каква храната не трябва да се дава на кучета.

Пушени меса и колбаси

Те съдържат много сол и мазнини, което нарушава водния баланс. Солта дразни лигавицата на стомаха и червата, което води до възпалителен процес. Такива продукти могат да причинят възпаление на черния дроб и жлъчния мехур, волвулус и наддаване на тегло, така че са забранени за домашни любимци.

Не е необходимо вашите домашни любимци да се отказват напълно от солта. Балансираната храна за кучета съдържа малко сол, тъй като е от съществено значение за метаболизма. Но в човешката храна има твърде много сол за едно животно, което може да причини проблеми с храносмилането, стагнация на течности и проблеми с кръвното налягане. При продължително захранване със солени храни се появяват невралгични проблеми, които могат да бъдат фатални.

Кости

Ето защо на кучетата не трябва да се дават кости. Четириногите имат доста здрави зъби и могат да дъвчат кости на малки парчета. Но костните частици не се усвояват в стомаха и следователно причиняват запек, повръщане и увреждане на лигавицата.

Говорейки по-подробно кои кости не трябва да се дават на кучета, е необходимо напълно да се изключат тръбните видове, както и пилешкото и рибата. Когато кучето ги дъвче, те се разпадат на частици с остри ръбове, които могат да блокират дишането или да причинят нараняване на стомаха или червата. Твърдите фрагменти увреждат зъбния емайл, причинявайки напукани зъби и възпаление на венците. По-добре е да давате лакомства за кучета, направени от сухожилия, които са много по-здравословни на вкус и хранителна стойност от костите. Те съдържат специално подбран състав, който няма да навреди на здравето на кучето.

Речна риба

Съдържа много малки кости, които при поглъщане засядат в гърлото и стомаха на кучето, което води до възпаление на лигавицата. Суровата риба съдържа хелминти, които могат да заразят кучето.

Свинско

Мазното месо повишава холестерола в кръвта, поради което свинското не трябва да се дава на кучета. Такава храна увеличава натоварването на сърцето и кръвоносните съдове. Червата на кучетата не произвеждат достатъчно ензими за смилане на мазни храни, така че могат да възникнат проблеми с червата и стомаха.

Сурово месо

Всеки вид месо не трябва да се дава сурово. Месото може да бъде замърсено с паразити и бактерии. Дори и да е преминал проверка, все пак може да възникне опасност, ако не е бил съхраняван правилно. Когато храната и месото се комбинират в диетата, може да се появи лошо храносмилане дори от малко парче. Месото може да бъде включено в диетата на кучето, ако се храни изключително с естествена храна и менюто е съставено съвместно с ветеринарен лекар.

Ферментирали млечни продукти

Какво не трябва да се дава на кучета: списък на забранените храни

  • Кравето мляко може да причини втечняване на изпражненията и стомашно разстройство при възрастни домашни любимци; кученцата също могат да имат проблеми.
  • Суровите яйца, всякакъв вид сирене и храни с калций съдържат ензим, който пречи на усвояването на витамини от група В, което води до влошаване на здравето на кожата и качеството на козината. Суровите яйца могат да предават салмонела.

Сладко

Храните, съдържащи захар, добавят допълнителни калории, без да осигуряват никаква хранителна стойност. Те могат да причинят затлъстяване, а при постоянна консумация увеличават риска от диабет. Захарта натоварва черния дроб и бъбреците, което може да причини заболяване.

  • Шоколадът и какаовите продукти съдържат теобромин и кофеин, които поради своята токсичност, причиняват тежко отравяне. Това води до сърдечни проблеми, мускулни крампи, стимулира нервната система и причинява респираторна хиперактивност. В резултат на това се появява тахикардия, тремор, хипертермия и повишаване на кръвното налягане. Следователно, на кучетата не трябва да се дава шоколад. Дори в малки количества този продукт разрушава зъбния емайл и води до диабет.
  • Хлебните продукти, съдържащи мая, предизвикват ферментация в храносмилането, причинявайки газове и дискомфорт.
  • Суровото тесто с мая причинява чревен волвулус, както и ферментационни процеси, които могат да причинят разкъсване на червата или перитонит.

Read Previous

Какво се случва, ако куче яде котешка храна и котка яде кучешка храна?

Read Next

7 трика да спрете бързо котката си да гризе и разкопава стайните растения

Most Popular