Какво се случва, ако куче яде котешка храна и котка яде кучешка храна?

Не без причина животинската храна има такова строго разграничение. И ако имате двама домашни любимци у дома, тогава е по-добре да не им позволявате да влизат в купите един на друг.

Котка и куче в един апартамент вече не са рядкост. Противно на общоприетото схващане, тези животни знаят как да се разбират добре помежду си, живеят на една и съща територия и могат да спят и да играят заедно. Във всеки случай, домашните любимци винаги могат да се сприятеляват, най-важното е да знаете как да го направите правилно.

Що се отнася до диетата, трябва да храните котката и кучето си според определени правила. Много собственици купуват суха храна за удобство – няма нужда да губите време за готвене на зърнени храни и месо. Но не всеки знае за един нюанс: при никакви обстоятелства не трябва да се дава на куче котешка храна, а на котка не трябва да се дава кучешка храна.

Да започнем с кучетата. Тези домашни любимци с удоволствие ще ядат котешка храна, ако им бъде предложена. Освен това, те могат да нападнат купата на котката и бързо да я изпразнят. Но такъв навик само ще разруши здравето на кучето.

Факт е, че котките са месоядни животни. Следователно, храната за котки съдържа хранителни вещества, които се съдържат само в месото. Кучетата се считат за всеядни, те могат да ядат растителна храна, включително плодове и зеленчуци. Високото съдържание на протеини, калории и мазнини в котешката храна може да накара кучетата да получт:

  • проблеми със стомашно-чревния тракт;
  • бъбречни патологии;
  • панкреатит;
  • затлъстяване.

Що се отнася до котките, даването на кучешка храна е още по-опасно. Тези животни се нуждаят от аминокиселини като таурин и карнитин, които се съдържат в храната им. Организмът на кучето ги произвежда сам, така че в храната им почти няма аминокиселини.

Ако котка яде кучешка храна, това може да доведе до:

  • сърдечно-съдови заболявания;
  • проблеми със зрението;
  • дефицит на протеини и витамин А в организма, което е изпълнено с проблеми със стомашно-чревния тракт и други органи.

Затова се уверете, че вашите домашни любимци не крадат храна един от друг. Най-добре е животните да се хранят отделно и след това да се отстранят купичките с остатъците от храна. Ако на кучето или котката ви свърши храната, нахранете животното „естествено“  – гответе месо, пиле, можете да дадете това на кучето заедно с бял ориз или овесена каша.

Как да храним котка и куче правилно

Наблюдаването на диетата на вашето животно е също толкова важно, колкото и наблюдението на вашата собствена. Това не само ще му осигури добро здраве, но и ще удължи живота му.

Какво се случва, ако човек яде кучешка или котешка храна?

И възрастни, и деца могат да опитат котешка или кучешка храна от любопитство. Малцина обаче знаят за последствията. Така например, човек може да получи убийствена доза витамин А. Излишъкът му провокира загуба на коса, може да се появи обрив по кожата, ноктите стават чупливи, венците кървят. Появяват се също мускулни крампи, диария, повишава се вътречерепното налягане, увеличават се размерите на черния дроб и далака.

Read Previous

Тази поза на котката подсказва, че тя е абсолютно щастлива

Read Next

Какво не трябва да се дава на кучета: списък на забранените храни

Most Popular