Как да зарадвате кучето си сред природата?

Лятото е време за вкусни събирания с приятели. Но какво ще стане, ако вашият домашен любимец също иска лакомство от общата маса? Как можете да угодите на вашия домашен любимец, без да навредите на здравето си и трябва ли да позволите на приятелите си да го хранят?

Какво не трябва да давате на вашето куче?

Да започнем с факта, че все още е забранено да се дават кучета от нашата маса. Не се препоръчва и забранява:

  • пушени меса, колбаси, всякакви колбаси, месо на скара върху въглища, пържено пиле – всичко това влияе негативно на черния дроб и бъбреците;
  • малките кости от вашата маса могат да увредят стомашно-чревния тракт на вашето куче;
  • всякакви сладкиши, шоколад, бонбони причиняват диабет и затлъстяване, а също така провокират проблеми със зъбите;
  • стафиди, грозде  – това са много токсични продукти за кучета. Това води до бъбречна недостатъчност и неврологични патологии. Има рязко повишаване на нивата на глюкоза, фосфор и азот в кръвта. Има известни смъртни случаи, след като кучета са изяли само 4-5 зърна грозде.  Ако се появят признаци на отравяне, трябва незабавно да се свържете с ветеринарна клиника за помощ, тъй като часовникът тиктака. Ярки признаци: повръщане с остатъци от грозде или стафиди, диария, жажда, летаргия;
  • Гъбите са трудна храна за кучето , особено ако са мариновани и пържени. Освен това гъбите съдържат токсини, които разрушават чернодробните и бъбречните клетки на животното;
  • лукът и чесънът също съдържат токсични елементи, които причиняват хемолитична анемия при кучета. Отравянето настъпва няколко дни след като кучето ги изяде. Всички храни, които съдържат лук или чесън, са опасни за кучетата.И няма значение в каква форма са – варени, пържени или пресни.

Внимавайте с тези продукти

Варените и печени картофи  причиняват диария при някои кучета, а ако домашният любимец води заседнал живот, тогава богатите на въглехидрати картофи могат да причинят затлъстяване. Но от друга страна, той е богат на витамини и минерали, които насърчават храносмилането.

Броколите могат да се дават на кучета, но с повишено внимание, продължава лекарят. Този зеленчук съдържа изотиоцианат, който може да причини храносмилателни проблеми, ако се консумира в излишък. Страничен ефект от яденето на броколи са газовете. При прекомерна консумация могат да възникнат стомашно-чревни разстройства.

Но има и положителни страни: броколите съдържат желязо, витамини от група В, мед, които предотвратяват анемията, укрепват лигавицата на кръвоносните съдове, поддържат нормално кръвно налягане, премахват токсините и имат противовъзпалителен ефект.

Какво можете да дадете на кучетата като лакомство?

Домати  – месестата част на червените домати е безопасна за кучета. Но тук е важно да се отбележи, че зелените или неузрели домати съдържат алкалоид, който е токсичен и може да причини диария. В зрелите плодове липсва. И при никакви обстоятелства не давайте на кучетата си доматен сос или кетчуп!

Варената тиква  е чудесен продукт, с който можете да поглезите вашето куче. Тя много рядко предизвиква алергии или други странични ефекти. Когато се изпече, тиквата става сладка и ще бъде приятно лакомство за вашия домашен любимец. Може да се настърже и смеси с мокра храна. Тиквата помага да се справите с диария и запек, нормализира чревната функция.

Моркови  – този кореноплоден зеленчук може да се дава на кучета суров или варен. Помага за функционирането на сърдечно-съдовата система, повишава хемоглобина и намалява риска от различни тумори. По-добре е да давате сурови моркови на вашия домашен любимец за дъвчене, за да почистите зъбите и да се отървете от зъбния камък и да освободите устата на животното от бактерии и неприятна миризма. Морковите съдържат бета-каротин, който влияе върху количеството на витамин А в организма и е необходим за гладка и копринена козина и добро зрение. Разбира се, вие също не трябва да се увличате, тъй като при по-възрастни кучета е възможно обостряне на пептична язва.

Сушените моркови служат като превантивно средство срещу червеи.

Тиквичките  са хипоалергенни продукти. Но тъй като тиквичките съдържат много фибри, те могат да разстроят стомаха на вашето куче, ако се консумират в големи количества. Но в малки количества е много полезно за лека закуска. Тиквичките могат да се дават на вашето куче сурови и с кожата. Ако кучето е в напреднала възраст и трудно дъвче храната, тогава тиквичките могат да бъдат печени или варени, но винаги без сол и подправки.

Краставиците  са нискокалоричен зеленчук с високо съдържание на вода, който ще ви помогне да хидратирате вашето куче в горещо време. Краставиците също могат да помогнат за освежаване на дъха на вашето куче, защото съдържат растителни фитонутриенти (флавоноиди), които имат противовъзпалителни свойства.

Полезни съвети

Бъдете внимателни с кученцата: тъй като тяхната имунна система все още не е изградена, твърдата храна трябва да им се дава много внимателно. Специални бисквитки за кучета ще дойдат на помощ, те се продават в магазините за домашни любимци. Това, което е много важно, обърнете внимание на калоричното съдържание, така че вашият домашен любимец да не преяжда.

Всички зеленчуци и деликатеси трябва да бъдат предварително приготвени, измити, нарязани, опаковани в отделни торбички, така че кучето ясно да знае, че и за него е приготвена вкусна храна и че не е искал нищо друго от общата трапеза.

Ако разберете, че вашият домашен любимец е ял нещо от вашата маса, не забравяйте да му дадете сорбент и много течности. Ако състоянието се влоши (повръщане, диария, летаргия, обриви), незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Read Previous

7 трика да спрете бързо котката си да гризе и разкопава стайните растения

Read Next

Дресьор на кучета обяснява дали кучето може да забрави човек

Most Popular