Полудяване: 9 признака, че вашият домашен любимец има проблеми не с поведението, а с психиката

Котките и кучетата, също като хората, имат фобии, посттравматично стресово разстройство и дори разстройство с дефицит на вниманието. Но не всички поведенчески проблеми при домашния любимец са свързани с психично разстройство.

Според Полина Парфентиева, животински психолог във Vetcity Clinic, грижата за психичното здраве на вашия домашен любимец е също толкова важна, колкото и грижата за физическото му здраве: от това зависи качеството на живот на животното. Въпреки това може да бъде трудно да се разграничат поведенческите проблеми, като тези, свързани с възрастта, от психичните разстройства. Само специалист може обективно да оцени ситуацията.

Както обясни зоопсихолог за изданието “Газета.ру”, проблемите в поведението са естествени за едно животно, но по различни причини навиците стават хипертрофирани или започват да притесняват собствениците. Психичните разстройства са подобни на хроничните заболявания, които могат да преминат в ремисия, но след това да се върнат. И в последния случай понякога не можете без сериозна работа със специалист и лекарства.

Полина Парфентиева изброи 9 предупредителни знака в поведението на котка или куче, за които си струва да се консултирате със зоопсихолог.

  1. Нарушения на съня. Нормата на съня за възрастни животни е 14–18 часа, за малки и по-възрастни животни – малко повече. Важно е не само количеството, но и качеството на съня: той трябва да бъде спокоен и дълбок.
  2. Безцелно поведение. Например куче се върти наоколо или произволно къса каишката си по време на разходка и няма логичен стимул, който да накара животното да се държи по този начин.
  3. Действия, неадекватни на силата и продължителността на външния стимул. Например, кучето винаги се плаши от звука на преминаващи коли и се опитва да избяга от собственика си в паника. Обикновено звукът на автомобилен двигател не трябва да плаши животното толкова много.
  4. Игрите с роднини бързо завършват с бой. Според зоопсихолога тук е необходимо да се разбере защо нервната система на домашния любимец не може да се справи с продължителността на такова натоварване.
  5. Повтарящи се или натрапчиви движения. Те включват например прекомерно облизване на лапи, улавяне на несъществуващи мухи.
  6. Самонараняване. Например, куче или котка дъвче собствената си опашка или лапа.
  7. Генерализация на страха. Това е моментът, когато страхът постепенно се разпространява във все повече и повече ситуации или места. Отначало котката се страхува да яде на кухненския плот, после в кухнята, после във всички стаи.
  8. Ниво на възбуда, което е неподходящо за ситуацията. Например, докато се разхождате, кучето постоянно се превъзбужда.
  9. Страх, който не отговаря на ситуацията. Например, домашният любимец се страхува да ходи в обичайната си среда, да яде от купа, нови предмети и т.н.

Read Previous

Силно „мяу“: За какво котката иска да говори с вас?

Read Next

7 причини, поради които котката ви вече не ви харесва

Most Popular